Október 25-én került megrendezésre a Budapesti Értéktőzsde lakossági tőzsdetanfolyama, a BÉT Akadémia 2016 őszi eseménysorozatának hatodik előadása. Különlegesen izgalmas téma volt terítéken, a tőzsde világának pszichológiai aspektusai, így minden korábbinál többen jöttek el a Bank Center konferenciatermébe. A kérdéskörről Pleschinger Gyula Márk, az MKB Bank Zrt. treasury értékesítési igazgatójának segítségével tanulhattak a résztvevők, aki a gazdaságpszichológiai kutatások eredményeit gyakorlati példákkal is szemléltette.

Megtudhattuk többek között, hogy bár jó esetben a kereskedési döntések meghozatala előtt racionális szempontokat – például a részvényt kibocsátó vállalat tényleges teljesítményét – is figyelembe veszünk, óriási szerepet játszanak az irracionális, emberi mivoltunkból fakadó szempontok is. Legtöbben például sokkal jobban félünk a kudarctól, mint amennyire értékeljük a sikereket; ennek köszönhető, hogy a nyertes pozíciókat sokszor túl korán zárjuk (mondván, az a biztos), a veszteseket viszont – hiú reményekkel áltatva magunkat – túl sokáig tartjuk.

Az ehhez hasonló, a pszichológia segítségével megmagyarázható hibák elkerülésében elsődleges, hogy tisztában legyünk az irracionalitás jeleivel, és próbáljuk azokat észrevenni magunkon. Ez persze rendkívül nehéz feladat, de ha sikerül megoldani, akkor gyorsabban kapcsolhatunk, mint maga a piac, és szép összegeket kereshetünk egy-egy ügyleten.

Reméljük, a BÉT Akadémia novemberi előadásai is hasonlóan érdekesek és tanulságosak lesznek – a pontos időpontokért, témákért és előadókért kérjük figyelje honlapunkat!

Az eseményen bemutatott prezentációk letölthetőek:

Prezentáció

Pleschinger Gyula Márk: A spekulánsnak is van lelke - Piaci aktualitások és a befektetői magatartás

Letöltés