2016. december 1-jén került megrendezésre a Budapesti Értéktőzsde lakossági tőzsdetanfolyamának utolsó rendezvénye. Ezúttal Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája tartott gyakorlati példákkal illusztrált, összefoglaló jellegű előadást, amelyben különös hangsúlyt kaptak az olyan részvénykibocsátások, mint az Alteo és a Duna House idei tranzakciói.

Megtudhattuk többek között, hogy amennyiben egy cég nyilvános részvényértékesítés (angolul Initial Public Offering, vagyis IPO) végrehajtására vállalkozik, akkor abban magánszemélyként olyankor érdemes részt venni, ha a kibocsátó nagy növekedési potenciállal rendelkezik. Ennek megállapítására elsősorban a fundamentális elemzés eszköztára használható. Fontos szempont a likviditás is, vagyis az, hogy amennyiben szeretnénk, könnyedén tudjunk vevőt vagy eladót találni az adott papírhoz.

A vállalati szintű történetek mellett azonban minden esetben érdemes figyelembe venni a piaci környezetet is: amennyiben optimista a hangulat, könnyebben emelkedhetnek az új papírok árai is. Intő jel lehet, ha a korábbi tulajdonosok a részvénykibocsátást a cégből való kiszállásra használják fel, ez ugyanis azt jelentheti, hogy nem bíznak a további növekedésben. Az viszont pozitívan hathat a papírok jövőbeli árazására, ha azok bekerülnek egy indexbe, az indexkövető portfólióknak köszönhetően így ugyanis szinte minden esetben megnő az irántuk való kereslet.

A december 1-jei előadással véget ért a BÉT Akadémia 2016 őszi rendezvénysorozata. Köszönjük mindenkinek, aki eljött egy – vagy akár az összes – előadásra, reméljük, a tanultaknak köszönhetően még jobb befektetőkként vághatunk bele a jövő évbe. Addig is, honlapunkon számos prezentáció és az előadásokról készült videofelvétel érhető el, érdemes lehet ismételni!

Prezentáció

Móró Tamás: IPO/részvénybefektetés  - magánemberként

Letöltés