A Budapesti Értéktőzsde lakossági tőzsdetanfolyama, a BÉT Akadémia hetedik idei előadása került megrendezésre november 15-én. A legutóbbi, tőzsdepszichológia témájú rendezvény iránti érdeklődésre tekintettel ezen a héten is a racionalitás és az érzelmek témáját vettük elő, amit az amerikai elnökválasztás tőkepiacokra gyakorolt hatásának elemzésével egészítettünk ki az Erste szakembereinek segítségével.

Elsőként Varga Zalán, az Erste Alapkezelő Zrt. értékesítési igazgatója beszélt tőzsdepszichológiáról, az agykutatás eredményeit is felhasználva. Előadásából kiderült, hogy befektetési döntéseinket csak kis részben hozzuk meg valóban tudatosan, sokszor csupán automatikus, gyors gondolatainkat racionalizáljuk később (például olvasunk egy jó hírt egy vállalatról, majd alaposabban is utánajárunk a teljesítményének, és csak ezután vásárolunk részvényeiből – a döntést viszont valójában már a hír olvasásakor meghoztuk). Azt is megtanulhattuk, hogy érzelmeink intenzitásának növekedésével egy ideig együtt nő teljesítőképességünk, de aztán drasztikusan csökken: ha túlságosan nagy a tét, nem bízhatunk döntéseinkben.

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője az amerikai elnökválasztás hatásainak elemzésével szemléltette a tőzsdepszichológia tanulságait. Bár elsőre meglepően hangozhat, Donald Trump megválasztása az elemző szerint pozitív tőkepiaci folyamatok elindulását katalizálta világszerte. A republikánus politikus ugyanis költségvetési eszközökkel is támogatná a növekedésorientált monetáris politikát, így lehetővé téve, hogy ne az alacsony kamatok, hanem a fogyasztás növekedése és az innováció hajtsák a gazdasági fejlődést. Miró József meglátása szerint Trump megválasztása a magyar részvényekre is jó hatással lehet, elsősorban a fogyasztás növekedéséből profitálhatnak a hazai vállalatok.

A következő BÉT Akadémián többet is megtudhatunk a magyar részvények teljesítményéről, úgyhogy érdemes minél előbb regisztrálni!

 

Prezentáció

Varga Zalán: Befektetési döntések mozgatórugói

Letöltés

Miró József: A piac az amerikai választások után

Letöltés