December 8-án, pénteken tartottuk a 2017-es BÉT Akadémia lakossági tőzsdetanfolyam utolsó előtti eseményét az Aranytíz Kultúrházban. Ezúttal is izgalmas téma várta az érdeklődőket: különböző kereskedési stratégiát tekintettünk át.

A délután első előadását Virág Ferenc, a Random Capital elnök-vezérigazgatója tartotta. Szó volt:

  • a buy and hold stratégiáról, amelynek keretében egy általunk alulárazottnak tartott papírt vásárolunk, és hosszú távon, akár 10-20 évig tartjuk, egészen addig, amíg be nem árazódik;
  • a trend kereskedésről, ami néhány hetes vagy hónapos trendek eltalálására épít;
  • a daytrade-ről, vagyis a napon belüli, tőkeáttételes tranzakciókkal operáló kereskedésről;
  • az utóbbi évben megjelent „sztori kereskedésről”, melynek lényege: buy the rumour, sell the news, valamint a tapasztalati kereskedésről, amely magára a kereskedő gyakorlatára épít.

Ezután Bence Balázs, a Portfolio kereskedési vezetője, „A sikeres kereskedő – Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia” című könyv szerzője adott elő. A szakértő szerint kereskedési stratégiát egy kis tanulás után bárki össze tud állítani, hiszen csak néhány alapvető kérdésre kell választ adni. Mit tekintünk beszállási pontnak? Mikor akarjuk realizálni a profitot? És kiszállni egy veszteséges ügyletből? Hogy menedzseljük ezt az egészet? Bence szerint a lényeg, hogy a meghatározott stratégiához tartsuk magunkat, még akkor is, ha ebben számos pszichológiai tényező gátol (erre példa, amikor túl sokáig maradunk egy veszteséges pozícióban, későbbi emelkedésben reménykedve).

A 2017-es BÉT Akadémia utolsó rendezvényét december 15-én, 4 órakor tartjuk. Szó lesz arról is, mibe érdemes fektetni a 2018-as évben!