2017. június 15-én folytatódott a BÉT Akadémia ingyenes lakossági tőzsdetanfolyama. Rendhagyó módon nem piaci szereplők, befektetési szolgáltatók adtak elő, hanem maga a tőzsde nézőpontját ismerhették meg az érdeklődők a kibocsátók vonatkozásában.

Michaletzky Márton, a BÉT Kibocsátói Akvizíciók Igazgatósága vezetőjének előadásából megtudhattuk, milyen utat kell végigjárnia egy-egy cégnek a tőzsdére lépés előtt. Bár ez sok vállalatvezető számára nem tűnik reális lehetőségnek, a tőzsdei bevezetés számos élethelyzetre megoldást nyújthat: az uniós támogatások és olcsó hitelek után egyre nagyobb szerepe lehet a tőkeági forrásbevonásnak, de a tőzsdei jelenlét fontos márkaérték is lehet, és megkönnyítheti az alapító-tulajdonos háttérbe vonulását is.

Dr. Szalay Rita, a Kibocsátói Igazgatóság igazgatója a már a tőzsdén lévő cégek működéséről beszélt. A BÉT még mindig sokak fejében egy hatóságként van jelen, erős önszabályozó funkcióval, amely keményen szankcionálja a nem megfelelően működő vállalatokat – világított rá. A tőzsdének ez a szerepe azonban az elmúlt évtizedben sokkal kisebb lett, hiszen annak betöltését egyre kevésbé engedi meg a befektetői és kibocsátói érdekek egyensúlyozásának szükségessége. A BÉT elsődleges feladata ehelyett a nyilvánosság biztosítása, hogy a befektetők maguk mondhassanak értékítéletet minden releváns információ alapján.

A BÉT Akadémia nyáron szünetel, de ősszel ismét megújult formában folytatódik; addig is kövesse honlapunkat és Facebook-oldalunkat!

Prezentációk

Tőzsdére vezető út

Letöltés

Élet az IPO után

Letöltés